Αποφύγετε  να κάνετε ευθανασία σε ένα οικογενειακό κατοικίδιο, προτού το επικοινωνήσετε στα παιδιά σας, ακόμα κι αν αυτά λείπουν από το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθούν κι εκείνα στην διαδικασία. Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη στην κατανόηση της απόφασης. Χρειάζονται επίσης να αισθανθούν πως συμμετείχαν και τα ίδια σε αυτή. Είναι απολύτως σημαντική η ευκαιρία να πουν αντίο και να αξιοποιήσουν στο έπακρο ό,τι χρόνο μπορεί να τους απομένει με το κατοικίδιο.

* Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση και προετοιμάστε τα παιδιά. Συζητήστε τη διάγνωση του κτηνιάτρου, την πρόγνωση του κατοικίδιου ζώου, το κόστος των θεραπειών και της φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών και της ποιότητας ζωής του κατοικίδιου ζώου.

* Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο γραφείο του Κτηνιάτρου, προκειμένου να ενημερωθείτε εσείς & τα παιδιά σας για  τη διαδικασία ευθανασίας. Έτσι,  θα έχετε τον χρόνο να διατυπώσετε όλες σας τις απορίες . Θα μπορέσετε να μάθετε εκ των προτέρων πώς θα γίνει και πού, πόσος χρόνος χρειάζεται, εάν το κατοικίδιο ζώο αισθάνεται πόνο, εάν η οικογένεια μπορεί να είναι παρούσα,  τι θα γίνει με τα λείψανα του κατοικίδιου στη συνέχεια.

* Σε περίπτωση που επιλέξετε την  ευθανασία στο σπίτι , συμβουλευτείτε τον Κτηνίατρο σας. Η  Hold my Paw – End of Life Vet Care , θα σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια και κυρίως σεβασμό, προς την επιλογή της ευθανασίας στον χώρο σας.

* Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών στην ευθανασία του κατοικίδιου, ειδικά εάν αυτή συμβεί στο σπίτι. Επιτρέψτε την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εάν το επιθυμούν. Η πραγματικότητα ενός ήρεμου, γαλήνιου θανάτου, στον οικείο χώρο του σπιτιού,  περιτριγυρισμένου με αγάπη από  τα πιο σημαντικά πρόσωπα, είναι αισθητά λιγότερο τραυματική για τα παιδιά, από μια παιδική φαντασίωση φόβου. Υποστηρίξτε  τα παιδιά, εάν το επιθυμούν, να δουν , να αγγίξουν, να αποχαιρετήσουν το κατοικίδιό τους μετά θάνατον. Θα  ενισχύσει την πραγματικότητα, απομακρύνοντας το μυστήριο & τον φόβο του θανάτου.

* Εάν σκοπεύετε να αποτεφρώσετε το κατοικίδιο ζώο σας, εξηγήστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα μεταφερθεί σε ένα αποτεφρωτήριο κατοικίδιων ζώων, ένα μέρος όπου το σώμα του κατοικίδιου ζώου θα μετατραπεί σε στάχτη. Στη συνέχεια, η οικογένειά σας θα πάρει αυτές τις στάχτες και θα τις σκορπίσει, θα τις θάψει σε ένα αγαπημένο μέρος, θα τις κρατήσει σε μια λάρνακα κ.λπ.
Εάν πάλι επιλεχθεί η ταφή, εξηγήστε και πάλι στο παιδί την διαδικασία. Εάν η ηλικία του παιδιού το επιτρέπει, θα μπορούσε και το ίδιο να εκθέσει την δική του προτίμηση σε αυτή την επιλογή.

* Σχεδιάστε ένα μνημόσυνο ή τελετουργίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να “γειώσει” την πραγματικότητα του θανάτου, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τα  συναισθήματα αγάπης με το εκλιπών κατοικίδιο, διατηρώντας την μνήμη  του ζωντανή. Ενθαρρύνετε δραστηριότητες για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βιώσουν και να εκφράσουν την αγάπη και τη θλίψη τους (ζωγραφίζοντας ή ζωγραφίζοντας εικόνες, σύνταξη άλμπουμ, λεύκωμα ή κουτί μνήμης, προβολή βίντεο ή οικιακών ταινιών, συγγραφή ή κοινή χρήση αναμνήσεων, φύτευση θάμνου ή δέντρου, ανάγνωση βιβλίων για την απώλεια κατοικίδιων ζώων ).

* Ενημερώστε τα κοντινά σας πρόσωπα και το σχολείο των παιδιών, για το τι συμβαίνει στη ζωή σας. Ζητήστε από τους γείτονες, τους δασκάλους, τους συγγενείς και τους φίλους για επιπλέον υποστήριξη και κατανόηση των παιδιών σας αυτή τη στιγμή, καθώς και κάθε είδους υποστήριξη, για να τα παρακολουθείτε σε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη στιγμή.

* Η απόφαση απόκτησης ενός νέου κατοικίδιου, χρειάζεται χρόνο και συγκεκριμένες συνθήκες. Καταρχάς , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε πως, κανένα νέο κατοικίδιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το προηγούμενο, ούτε να μειώσει την θλίψη και τον πόνο για αυτό που πέθανε. Το να αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο πολύ νωρίς, μπορεί να μεταφραστεί  από τα παιδιά ότι η θλίψη τους είναι ασήμαντη και περιττή κι ότι  όλα -συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων- μπορούν να αντικατασταθούν. Μπορεί επίσης να αντιδράσουν με θυμό και ενοχές, απορρίπτοντας το νέο κατοικίδιο και νιώθοντας απιστία σε αυτό που πέθανε.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αγγελίνα Κρίμπαλη
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια MSc, EAP, EAC, Certified Grief Educator
Founder of "OneiRoi" - Χώρος Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας & Ψυχικού Τραύματος
website: www.oneiroi.gr
email: angelakrimbali@gmail.com
instagram : https://www.instagram.com/oneiroi_holistic/
κιν: +30 6936523899