Frequently Asked Questions
1. Πώς θα ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;
Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση που μας κάνουν και η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με το κατοικίδιο σας και το είδος της ασθένειάς του. Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να επιλέξετε την ευθανασία, εκτός και αν το κατοικίδιό σας υποφέρει πραγματικά – κάτι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε εξαρχής.
Θα λέγαμε πώς υπάρχει μια υποκειμενική χρονική περίοδος, η οποία μπορεί να είναι ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, όταν η επιλογή της ευθανασίας είναι η κατάλληλη απόφαση.
Πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, οι κτηνίατροι μπορεί να αρνηθούν την ευθανασία ενός κατοικίδιου ζώου επειδή εξακολουθούν να έχουν καλή ποιότητα ζωής, αλλά αφού περάσει αυτή η περίοδος μπορεί να υποστηρίξουν την ευθανασία επειδή η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους είναι προφανής.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της υποκειμενικής περιόδου, οι κηδεμόνες θα πάρουν όποια απόφαση είναι καλύτερη για εκείνους. Μερικοί κηδεμόνες χρειάζονται χρόνο για να συμβιβαστούν με την εκφύλιση της υγείας του κατοικίδιού τους , ενώ άλλοι θέλουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε περιττή ταλαιπωρία. Κάθε κηδεμόνας είναι διαφορετικός και έχει δικαίωμα στις δικές του σκέψεις και πεποιθήσεις. Εξάλλου, γνωρίζετε το κατοικίδιο σας καλύτερα από οποιονδήποτε – συμπεριλαμβανομένου και του κτηνιάτρου σας.
Εσείς, περισσότερο από όλους, γνωρίζετε καλύτερα το κατοικίδιό σας και μπορείτε να εντοπίσετε συγκεκριμένες αλλαγές που υποδεικνύουν μία κατάλληλη χρονική περίοδο να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της ευθανασίας, όπως:
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για φαγητό ή νερό
- Ακράτεια ή αδυναμία ούρησης/αφόδευσης χωρίς πτώση
- Δεν σας χαιρετά πλέον όταν επιστρέφετε σπίτι
- Δεν περιπολεί πλέον την αυλή ή δεν προστατεύει τον χώρο του
- Έλλειψη περιποίησης ειδικά στις γάτες και σε ορισμένα σκυλιά
- Δεν κουνάει πλέον την ουρά του ή την κρατάει συνέχεια κάτω
- Απομόνωση από την οικογένεια ή άλλα κατοικίδια, ιδιαίτερα σε μέρη που σπάνια πηγαίνει
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για παιχνίδι
- Αδυναμία να σταθεί ή να περπατήσει μόνο του
- Αλλαγές συμπεριφοράς , όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα ή σύγχυση
- Δεν θέλει πλέον να κάνει τα πράγματα που του αρέσουν
- Έχει περισσότερες κακές μέρες παρά καλές (μη βασίζεστε στη μνήμη, αλλά κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής καλών και κακών ημερών για μερικές εβδομάδες).
2. Πού μπορώ να απευθυνθώ για καθοδήγηση στη λήψη αυτής της δύσκολης απόφασης;
Εσείς, περισσότερο απ’ όλους , γνωρίζετε καλύτερα το κατοικίδιό σας, αλλά το να μιλήσετε για τις σκέψεις σας με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει. Ο κτηνίατρος της οικογένειάς είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, καθώς γνωρίζει την ιατρική κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας και είναι σε θέση να σας εξηγήσει , ανάλογα την ασθένεια , ποιές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν, το όριό τους και κατά πόσο το όριο αυτό έχει εξαντληθεί. Η Hold my Paw, επίσης, προσφέρει μια διαδικτυακή υπηρεσία καθοδήγησης και υποστήριξης για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι καιρός να σκεφτείτε την ευθανασία ως ενδεχόμενη επιλογή για το κατοικίδιό σας. Η εξειδικευμένη κτηνίατρός μας Dr. Ελένη μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την ποιότητα ζωής του κατοικίδιού σας μέσα από την ανάλυση των βασικών της πτυχών και την χρήση ειδικών κτηνιατρικών εργαλείων αξιολόγησης ποιότητας ζωής που παρέχουν εξατομικευμένα αποτελέσματα και μπορούν να μας δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για το αν η ποιότητα ζωής του κατοικίδιού σας είναι αποδεκτή ή όχι. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Kλικ εδώ
3. Χρειάζονται ειδικές προετοιμασίες πριν το ραντεβού για την ευθανασία στο σπίτι;
Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε με κάποια ειδική προετοιμασία για το ραντεβού της ευθανασίας, εμείς σας θέλουμε επικεντρωμένους στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.
Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να σας βοηθούσε σε πρακτικό επίπεδο να αναλογιστείτε μερικά από τα παρακάτω :
- Ποιοί θα είναι παρόντες; Ποια μέλη της οικογένειας μπορούν και/ή θέλουν να παρευρεθούν;
- Ποιός θα είναι σε θέση να παρέχει καλή συναισθηματική υποστήριξη για εσάς και το κατοικίδιο σας;
- Θα νιώσετε άνετα αν είστε παρόντες σε ολόκληρη τη διαδικασία; Ή μήπως σε ένα μέρος της διαδικασίας; Ή, μήπως καθόλου; Όλες αυτές οι επιλογές είναι αποδεκτές.
- Τα παιδιά σας θα είναι παρόντα ;
- Άλλα ζωάκια μέλη της οικογένειας θα είναι παρόντα;
- Πού θα θέλατε να γίνει η διαδικασία της ευθανασίας ; Πού θα νιώσετε πιο άνετα εσείς, η οικογένειά σας και το κατοικίδιό σας; Πάνω στο κρεβάτι ; Στον καναπέ; Θέλετε ο φωτισμός να είναι χαμηλός ; Να υπάρχουν αναμμένα κεριά; Να παίζει απαλή μουσική; Ή θα αισθάνεστε πιο άνετα με το κατοικίδιο σας στο «συνηθισμένο» φωτισμό και την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας; Αυτές οι δυνατότητες προσαρμόζονται ανάλογα με το τι κάνει εσάς να αισθάνεστε πιο άνετα , την οικογένειά σας και το κατοικίδιο σας.
- Θα θέλατε να διαβάσετε ή να πείτε κάτι πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία; Θα θέλατε να ειπωθούν προσευχές; Θα θέλατε να εκφράσετε τις ευχαριστίες σας στο κατοικίδιό σας για τη ζωή του και τη χαρά που σας έφερε; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ποίημα που θα θέλατε να διαβάσετε;
4. Πόσο νωρίτερα καλό είναι να προγραμματίσω το ραντεβού;
Ιδανικά, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τη Dr. Ελένη μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας ή τηλεφωνικά λίγες ημέρες νωρίτερα από την ημέρα του ραντεβού , έτσι ώστε να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις που χρειάζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια για όλους . Υπάρχει και η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού την ίδια ημέρα , γι’ αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
5. Μπορώ να μείνω με το κατοικίδιό μου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ευθανασίας;
6. Γιατί να κάνω ευθανασία στο κατοικίδιο μου; Δεν είναι καλύτερος ένας φυσικός θάνατος;
Οι περισσότερες ασθένειες δεν εξελίσσονται γρήγορα και ανώδυνα, αλλά προκαλούν παρατεταμένο πόνο και ταλαιπωρία μέχρι το τέλος. Για παράδειγμα, αρκετά κατοικίδια, συνήθως, υποφέρουν από αρθρίτιδα και νεφρική νόσο, παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μακρά και επώδυνη εμπειρία στο τέλος της ζωής τους, υποβαθμίζοντας την ποιότητά της. Όταν η ποιότητα ζωής δεν είναι πλέον αποδεκτή, η ευθανασία μπορεί να προσφέρει στο κατοικίδιό σας μία γαλήνια μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο, απελευθερώνοντάς το από τον πόνο και τη δυσφορία. Ο φυσικός θάνατος μπορεί να περιέχει στιγμές πόνου και αγωνίας με έντονα συμπτώματα, εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί. Ο φυσικός θάνατος επειδή δεν είναι προγραμματισμένος, μπορεί να συμβεί στο κατοικίδιό σας όταν θα είναι μόνο του στο σπίτι και να μην έχετε τη δυνατότητα να το αποχαιρετίσετε. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμπειρία του φυσικού θανάτου μπορεί να είναι οδυνηρή για τους κηδεμόνες που είναι μάρτυρες εκείνη τη στιγμή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, γι’ αυτό καλό είναι να μιλήσετε με τον οικογενειακό σας κτηνίατρο σχετικά με την ασθένεια που αντιμετωπίζει το κατοικίδιό σας.
7. Είναι καλό τα παιδιά μου να είναι παρόντα στην ευθανασία του κατοικίδιου μου;
8. Είναι καλό να είναι παρόντα άλλα κατοικίδια στην ευθανασία ;
9. Γιατί η ευθανασία στο σπίτι κοστίζει περισσότερο από μια ευθανασία στο κτηνιατρείο;
10. Πώς δρα το φάρμακο της ευθανασίας;
Το φάρμακο της ευθανασίας είναι ένα αναισθητικό φάρμακο που χορηγείται σε μεγάλη δόση και εξασφαλίζει ότι το σώμα θα σταματήσει να λειτουργεί σταδιακά ξεκινώντας από τον εγκέφαλο , ο οποίος θα σταματήσει να στέλνει σήματα στους πνεύμονες και την καρδιά. Αυτές οι διεργασίες δε γίνονται αντιληπτές , καθώς το κατοικίδιό σας θα είναι ήδη βυθισμένο σε έναν ανώδυνο και ήρεμο ύπνο.
11. Θα είναι επίπονη η ευθανασία για το κατοικίδιό μου;
12. Πόσο χρόνο διαρκεί το ραντεβού της ευθανασίας;
Η διάρκεια του ραντεβού της ευθανασίας είναι ορισμένη στις 2 ώρες. Αν και η συνολική διάρκεια από την αρχή της επίσκεψης έως το τέλος της μπορεί να διαρκέσει λιγότερο, εμείς θέλουμε να ξέρετε ότι υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος ώστε να γίνουν όλα βάση του δικού σας ρυθμού και του κατοικίδιού σας, χωρίς βιασύνη και άγχος.
13. Τι επιλογές μετέπειτα φροντίδας έχω για το σώμα του κατοικίδιου μου;
14. Πώς μπορώ να κανονίσω τη μετέπειτα φροντίδα του κατοικίδιου μου;
15. Οικιακή ταφή, τί να λάβω υπόψιν μου;
Ενημερωθείτε για την ισχύουσα νομοθεσία.
Αποφύγετε κάθε είδους πλαστικό.
Θυμηθείτε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την ευθανασία θα βρίσκονται στον οργανισμό του κατοικίδιου σας και θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα εάν καταναλωθούν.
Το επαρκές βάθος είναι 1 με 1,5 μέτρα.
Τουλάχιστον 1 μέτρο χώματος πρέπει να καλύπτει το σώμα.
Ταφή εντός 48 ωρών. Εάν χρειαστεί να καθυστερήσετε την ταφή, καλό θα ήταν αν θέλετε να τοποθετήσετε το σώμα του κατοικίδιου σας σε ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο και να το βάλετε σε ψυγείο ή καταψύκτη.
16. Υπάρχει κάποια ομάδα στήριξης όπου να μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου με ασφάλεια και να μοιραστώ αναμνήσεις από το κατοικίδιό μου;
Η Hold my Paw σε συνεργασία με την ΟνειΡόη έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα αλληλοϋποστήριξης στο Facebook , όπου εκεί μπορείτε με ασφάλεια να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να μοιραστείτε τις αναμνήσεις από τη ζωή με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Μπορείτε να εισέλθετε στην κοινότητα πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.facebook.com/groups/1531501967665002/
17. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ευθανασία σε ένα κατοικίδιο ζωάκι που δε φέρει ηλεκτρονική σήμανση (microchip);
Όχι. Η νομοθεσία ορίζει ως υποχρεωτική την ηλεκτρονική σήμανση (microchip) των ζώων συντροφιάς, καθώς και την πιστοποίηση του θανάτου τους μέσα από την ενημέρωση της καρτέλας τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς από τον / την κτηνίατρο που πραγματοποιεί την ευθανασία. Επομένως, τα κατοικίδιά σας πρέπει να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (microchip) ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ευθανασία νόμιμα.